Nieuws

Subsidie verduurzaming veehouderijen (Sbv) met piekbelasting (Sbv)

Heeft u een veehouderij met melkvee, vleeskalveren of varkens? En wilt u de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie verminderen en de duurzaamheid vergroten? Dit kan door te investeren in een combinatie van bewezen technieken. Vraag hiervoor de Subsidie voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) aan.

De overheid stelt in totaal 60 miljoen euro subsidie beschikbaar voor investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting. De subsidie is vanaf 21 oktober aan te vragen.

Deze subsidie is voor agrarisch ondernemers met een veehouderijlocatie die onder de aanpak piekbelasting valt. De subsidie is beschikbaar voor houders van melkvee, vleeskalveren en varkens.

U kunt subsidie krijgen als de stikstofvracht van uw veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied 2500 mol of hoger is. Dit is de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting en de Sbv.

Varkenshouders Noord-Brabant

Voor varkenshouders in Noord-Brabant gelden sinds 1 juli 2024 strengere regels. Veehouders in deze regio moeten hun uitstoot verminderen met 85%. U kunt alleen subsidie krijgen wanneer u de uitstoot van uw veehouderijlocatie vermindert met meer dan 85%. Niet alle maatregelen halen dit doel. Daarom heeft u voor uw veehouderijlocatie minder opties.

Waarvoor krijgt u subsidie?

U kunt subsidie krijgen voor investeringen die (samen) zorgen voor minder uitstoot van ammoniak. En voor maatregelen die zorgen voor een verbetering van de brandveiligheid of het dierenwelzijn. U investeert dus niet in één maatregel, maar altijd in een combinatie. U kunt investeren in 5 soorten maatregelen:

  • Investeringen in nageschakelde technieken om ammoniak te verminderen (tabel 1). Hiermee voorkomt u zo veel mogelijk dat uitstoot de stal verlaat;
  • Investeringen in brongerichte technieken om ammoniak te verminderen (tabel 2). U zorgt er zo voor dat er minder stikstofuitstoot ontstaat. Een brongerichte techniek zorgt daardoor voor een beter stalklimaat en verbetering van het dierenwelzijn;
  • Investeringen in brandveiligheid zodat rook en vuur minder snel verspreiden als er brand uitbreekt (tabel 3). Hiermee voorkomt u schade aan uw stal en dieren. Dit is nodig omdat elektrische installaties zorgen voor een hoger risico op brand;
  • Investeringen in dierenwelzijn (tabel 4). Hiermee zorgt u ervoor dat het dierenwelzijn op uw bedrijf verbetert.
  • Aanvullende investeringen in emissiereductie buiten de stal (tabel 5). Dit zijn technieken die de uitstoot van ammoniak verminderen.
Kijk op rvo.nl voor meer informatie over de Sbv-subsidie en de bijbehorende voorwaarden. 

Mark Knopjes

076 - 30 36 500

Webinar: Fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Hoe maak je optimaal gebruik van de WKR?
Webinar | 14 nov. 2024
Webinar: fiscale kansen binnen de Werk­kosten­regeling (WKR)
Gratis webinar vol praktische tips!
Bedankt!
Uw inschrijving betekenen veel voor ons.
Don't miss out on the latest Industry news
You are Subscribed!